Headline »

Maserati GranCabrio Sport – het nieuwe speeltje

28/07/2011 – 15:45 | 2 Comments

Helemaal gestoord word je ervan. Ben je nog niet zo lang geleden verwend met een speeltje als de Maserati GranCabrio convertible, word je vervolgens hebberig gemaakt met de opvolger

Read the full story »
Autoboeken

Zo af en toe komen er ook nog wel eens autoboeken uit. En heel misschien horen wij daarvan. Bijzonder nieuws, dat wij je nooit zouden willen onthouden.

Autonieuws

Natuurlijk de meest omvattende rubriek bij iCar Auto Nieuws, dat is duidelijk

Evenementen

Er worden natuurlijk ontzettend veel auto-evenementen georganiseerd in Nederland. Een selectie daarvan vind je hier.

Klassiek

Er komen steeds meer klassiekerliefhebbers bij, die passen allemaal in deze rubriek.

Internationaal (Engels)
Home » Headline

Kilometerheffing – Kilometerheffing, Nederland is tegen

Submitted by on 25/01/2010 – 12:13No Comment
Rekeningrijden - Rekeningrijden Nederland is tegen

Het horrorscenario waarmee de nieuwe belastingvorm de Nederlander ongevraagd door de strot wordt geduwd, of valt het mee?

Er lopen op dit moment diverse acties waarin de mening van de Nederlandse automobilist op het gebied van de kilometerheffing wordt gepeild. De landelijke acties via De Telegraaf en de ANWB zijn daarbij natuurlijk de meest in het oog springende. Maar u kunt uw mening ook kenbaar maken via bijvoorbeeld www.kilometerheffing-nee.nl. Het Nationale Automobilisten Onderzoek 2010 is echter al afgerond en geeft al een aardige tendens weer naar een voorzichtig ‘Nee’. De vrouwelijke automobilist is daarbij doorslaggevend.

Op het moment dat de ANWB de meningen over de kilometerheffing onder haar leden peilt, blijkt al uit Het Nationale Automobilisten Onderzoek 2010 dat minister Eurlings spannende tijden tegemoet gaat. Uit dit representatieve onderzoek naar de Nederlandse automobilist van mobiliteitsplatform www.eileen.nl komt al naar voren dat het verzet tegen kilometerheffing groeit. Een kleine meerderheid (42%) van de automobilisten is nu tegenstander van kilometerheffing, terwijl dit percentage in 2008 nog 32,9% was. Vier op de tien automobilisten (39,6%) van de automobilisten is op dit moment een voorstander van deze op handen zijnde maatregel. In 2008 was dit percentage nog 46,9%.

Mannen vinden de kilometerheffing een eerlijke(re) manier van belastingverrekening. Vrouwen daarentegen geven in het onderzoek aan dit juist oneerlijk te vinden, omdat automobilisten die voor hun werk de spits in moeten dan juist meer moeten betalen.

Als de respondenten op dit moment zouden mogen kiezen gaat er een lichte voorkeur (45,4%) uit voor de huidige vorm wegenbelasting ten opzichte van kilometerheffing (40%). Mannen en 55-plussers hebben vaker de voorkeur voor wegenbelasting in zijn huidige vorm.

Weerstand tegen kastje in de auto
Een meerderheid van de Nederlandse automobilisten (51,9%) is niet blij met een kastje in de auto. Dit kastje zou in de auto moeten worden gebouwd om de kilometerheffing te registreren. Met name 18 t/m 44 jarigen en vrouwen bekruipt het gevoel dat zij in hun privacy worden aangetast. Naast de privacy, heeft men zijn bedenkingen over de kwaliteit van het kastje (fraudegevoelig, accuraatheid etc.). Mannen hebben vaker dan vrouwen geen problemen met het kastje in de auto.

Spitsvignet voor buitenlanders
Ook de gedachte dat buitenlandse automobilisten in Nederland buiten schot zouden blijven met kilometerheffing wekt weerstand op. Een meerderheid (63,9%) van de automobilisten vindt dat dit in rekening moet worden gebracht. De helft (50,1%) van de respondenten vindt dat buitenlandse gasten een sticker of vignet dienen te kopen.

Referendum biedt uitkomst
Een kleine meerderheid (40,1%) van de automobilisten denkt dat de kilometerheffing er uiteindelijk wel zal komen. De respondenten geven hierbij aan dat “het idee er toch wel doorheen gedrukt zal worden, het de staat veel geld op gaat leveren, de plannen al in een vergevorderd stadium zijn en er toch iets moet gebeuren”.

Een vijfde (19,9%) denkt echter dat de heffing er niet gaat komen. Redenen hiervoor zijn dat er te weinig maatschappelijk draagvlak is en dat het systeem veel te duur, technisch moeilijk en complex is.

Of de kilometerheffing er nu uiteindelijk wel of niet gaat komen zal volgende de Nederlandse automobilisten moeten worden bepaald in een referendum. Een meerderheid van de automobilisten (55,9%) wil een referendum over deze nieuwe manier van belastingverrekening.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.