Headline »

Maserati GranCabrio Sport – het nieuwe speeltje

28/07/2011 – 15:45 | 2 Comments

Helemaal gestoord word je ervan. Ben je nog niet zo lang geleden verwend met een speeltje als de Maserati GranCabrio convertible, word je vervolgens hebberig gemaakt met de opvolger

Read the full story »
Autoboeken

Zo af en toe komen er ook nog wel eens autoboeken uit. En heel misschien horen wij daarvan. Bijzonder nieuws, dat wij je nooit zouden willen onthouden.

Autonieuws

Natuurlijk de meest omvattende rubriek bij iCar Auto Nieuws, dat is duidelijk

Evenementen

Er worden natuurlijk ontzettend veel auto-evenementen georganiseerd in Nederland. Een selectie daarvan vind je hier.

Klassiek

Er komen steeds meer klassiekerliefhebbers bij, die passen allemaal in deze rubriek.

Internationaal (Engels)
Home » Autonieuws, Featured

Een witte blijf je mee zitte’

Submitted by on 22/09/2009 – 10:07No Comment
Mercedes-Benz GLK, of in ieder geval een deel ervan

Voordat u kies voor een witte auto, denk eens aan de door vroemm.nl onderzochte feiten over de kleur en verkoopwaarde van een auto

‘Een witte blijf je mee zitte’ is een aloude wijsheid uit het handelaarscircuit, bijna zo oud als de mensheid zelf en kijk: tegenwoordig hebben we speciale onderzoeken, commissies en commissies die bepalen over de commissie haar werk – het toezicht over het onderzoek – wel naar behoren verricht. Dat hebben wij recent nog onderzocht. En vaak komt men tot dezelfde conclusie als die die de oude wijsheid onderstreept. Maar we dwalen af. Recent onderzocht occasion website vroemm.nl de prijzen van ruim 140.000 occasions op kleur en nu blijkt een witte auto gemiddeld tot wel 23,5% goedkoper te worden aangeboden dan een in een andere kleur. Kijk, daar hebben we wat aan…

En toch is wit het nieuwe zwart – alweer zo’n eeuwenoude wijsheid – en wordt de niet-kleur wit tegenwoordig als nieuwe auto veel verkocht. Echter door bij de aanschaf van een nieuwe auto rekening te houden met de waardevastheid van een kleur kan een consument snel flink wat geld besparen. De kleur van een occasion blijkt namelijk van grote invloed te zijn op de vraagprijs van een occasion.

Kleur grote invloed op occasionprijs
Ook de felle kleuren paars, rood, oranje doen het niet goed met een lagere gemiddelde vraagprijs die varieert tussen de 3,1% en 5,4%. De neutrale kleuren die in het algemeen als saai worden bestempeld doen het juist relatief goed. Een occasion in de zwarte kleur scoort het best met een gemiddeld 3,4% hogere vraagprijs. Een occasion in het grijs en bruin zitten daar net achter met een 2,3% respectievelijk 1,6% hogere vraagprijs. Van de neutrale kleuren scoort blauw minder goed, met een gemiddeld 1,2% lagere vraagprijs.

Tussen wit enerzijds en zwart en grijs anderzijds zit dus een verschil van ruim 25%. Dit betekent een verschil van meer dan € 2.500 verschil op een occasionprijs van € 10.000. Naast “met een witte blijf je zitten” geldt dus ook “met een zwarte of grijze, val je in de prijze”.

Een auto met metallic lak wordt op de markt van tweedehands auto’s gemiddeld bijna 2% duurder te koop aangeboden dan een auto zónder metallic lak. Omdat in het onderzoek rekening is gehouden met de nieuwprijs, dus inclusief de eventuele meerprijs van metallic lak, kan gesteld worden dat op auto’s met metallic lak gemiddeld 2% minder hoeft te worden afgeschreven.

Tachtig procent van de auto’s is grijs, blauw of zwart
Ruim een derde deel van de occasions had een grijze kleur. Tezamen met de kleuren blauw (23,1% van het totaal) en zwart (22,3%) betreffen deze drie kleuren 80% van de (onderzochte) occasionvoorraad. De verdeling per kleur van de door vroemm.nl onderzochte occasions blijkt overigens grotendeels overeen te komen met de registratie van nieuwe auto’s. Volgens cijfers van het RDC blijkt namelijk dat deze drie kleuren tezamen net iets meer dan de 80% van de nieuwe auto’s bedragen.

Kleurkeuze per type autokoper
Uit cijfers van het RDC blijkt ook dat hoe ouder de autokoper is, des te vaker de nieuwe auto in het grijs wordt uitgezocht. Meer dan de helft van de 65 plussers kiest voor een grijze auto. Naarmate de bestuurder jonger is wordt daarentegen zwart relatief vaak gekozen, evenals de lichte kleuren wit en geel.

Mannen kiezen eerder voor grijs, terwijl vrouwen een voorkeur blijken te hebben voor met name witte auto’s en auto’s met een fellere kleur als rood, oranje en geel. Het verschil bij de kleuren zwart, groen en blauw is minder groot.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.