Headline »

Maserati GranCabrio Sport – het nieuwe speeltje

28/07/2011 – 15:45 | 2 Comments

Helemaal gestoord word je ervan. Ben je nog niet zo lang geleden verwend met een speeltje als de Maserati GranCabrio convertible, word je vervolgens hebberig gemaakt met de opvolger

Read the full story »
Autoboeken

Zo af en toe komen er ook nog wel eens autoboeken uit. En heel misschien horen wij daarvan. Bijzonder nieuws, dat wij je nooit zouden willen onthouden.

Autonieuws

Natuurlijk de meest omvattende rubriek bij iCar Auto Nieuws, dat is duidelijk

Evenementen

Er worden natuurlijk ontzettend veel auto-evenementen georganiseerd in Nederland. Een selectie daarvan vind je hier.

Klassiek

Er komen steeds meer klassiekerliefhebbers bij, die passen allemaal in deze rubriek.

Internationaal (Engels)
Home » Praktisch

Autowassen tegen roest? – Auto wassen helpt niet in de winter

Submitted by on 09/02/2010 – 22:39No Comment
Auto Wassen

Misschien helpt het autowassen wel niet tegen roest, maar hij wordt er wel mooi schoon van

Iedere winter is het hetzelfde. Vuilresten en pekel. Uw auto schreeuwt om een beurt, een beurt in de wasstraat of desnoods met de tuinslang. Maar helpen tegen roest doet het niet, zo denkt tenminste de Focwa. Want, zo stelt men, na het verlaten van de wasstraat slaat de zoutnevel die boven de weg hangt direct weer terug op de carrosserie.

Bij moderne auto’s van de laatste 10 tot 15 jaar, wordt elektrolytisch verzinkt plaatwerk gebruikt met daarop een complete lakopbouw bestaande uit primers en aflak. Daarnaast is de onderkant van de auto voorzien van een speciale bodembeschermingslaag. Hierdoor is overal, ook tussen de naden van plaatdelen en aan de onderkant, de corrosiebescherming goed te noemen. Dat wordt onderstreept door de carrosseriegarantie van wel 7 jaar of langer die autofabrikanten geven. Rubber, plastic en andere onderdelen zijn eveneens goed bestand tegen water, zout en pekel. Ook bij auto’s waarvan het plaatwerk niet geheel is verzinkt, wordt het corrosieproces niet gestopt door de auto te wassen.

Bij lichte lakschade door bijvoorbeeld steenslag is de corrosiebescherming over het algemeen zo goed dat er geen roest ontstaat. Is er een zwaardere en diepere beschadiging, dan bestaat weliswaar de kans dat ook de zinklaag onder de lakopbouw beschadigt. Deze zinklaag heeft echter een zeker herstellend vermogen waardoor de corrosiebescherming weer wordt hersteld. Dit betekent natuurlijk niet dat er nooit roest ontstaat.

Om roest te voorkomen kan alleen het herstellen van de lakopbouw een afdoende oplossing bieden. Periodiek op zwaardere en diepere lakschade controleren is van belang.

Het wassen ter voorkoming van roestvorming heeft dus weinig zin; de auto wordt natuurlijk wel schoon.

Om ervoor te zorgen dat de auto langdurig zijn glans en kleur behoudt en minder snel vies wordt, is lakverzegeling een aanrader. Ook bij regelmatig wassen blijft deze beschermlaag zijn werk doen.


Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.