Headline »

Maserati GranCabrio Sport – het nieuwe speeltje

28/07/2011 – 15:45 | 2 Comments

Helemaal gestoord word je ervan. Ben je nog niet zo lang geleden verwend met een speeltje als de Maserati GranCabrio convertible, word je vervolgens hebberig gemaakt met de opvolger

Read the full story »
Autoboeken

Zo af en toe komen er ook nog wel eens autoboeken uit. En heel misschien horen wij daarvan. Bijzonder nieuws, dat wij je nooit zouden willen onthouden.

Autonieuws

Natuurlijk de meest omvattende rubriek bij iCar Auto Nieuws, dat is duidelijk

Evenementen

Er worden natuurlijk ontzettend veel auto-evenementen georganiseerd in Nederland. Een selectie daarvan vind je hier.

Klassiek

Er komen steeds meer klassiekerliefhebbers bij, die passen allemaal in deze rubriek.

Internationaal (Engels)
Home » Autonieuws, Featured

APK en invoereisen veranderen

Submitted by on 02/05/2009 – 08:01One Comment
Invoeren van auto's van voor 1998 wordt eenvoudiger

Invoeren van auto's van voor 1998 wordt eenvoudiger

Vanaf 1 mei is er het een en ander veranderd met betrekking tot de ‘Regeling Voertuigen‘, zoals men dat zo mooi noemt. Die Regeling Voertuigen heeft betrekking op de jaarlijkse APK van uw auto en als u een auto invoert, zo heeft u elders al kunnen lezen op iCar Auto Nieuws. 

 

De regelgevers willen met deze aanpassingen het systeem moderniseren, zodat een en ander voldoent aan de nieuwe Europese wetgeving en eenvoudiger is opgesteld. Er wordt ook meer rekening gehouden met zaken als veiligheid en milieu. De komende jaren zal de APK dankzij de nieuwe Regeling voertuigen sneller aangepast kunnen worden aan de nieuwste ontwikkelingen.

De nieuwe Regeling voertuigen heeft daarnaast ook gevolgen voor individuele keuringen en invoer van voertuigen. Het invoeren van voertuigen met een bouwjaar voor 1998 wordt eenvoudiger. Tijdens de procedure toetst de RDW zo’n voertuig voortaan alleen aan de permanente eisen die gesteld worden. Voldoet het hieraan dan kan het individueel worden toegelaten. Voorheen moesten kostbare en tijdrovende keuringen gedaan worden. Die zijn in deze gevallen niet meer nodig.

Als iemand zijn voertuig wijzigt, moeten de veranderingen vaker door de RDW worden beoordeeld. Zo moet bijvoorbeeld vanaf 1 mei het uitbouwen van gasinstallaties in een voertuig door de RDW gekeurd worden.

APK-handboek
De omvang van het APK-handboek met regels waaraan keurmeesters zich dienen te houden, is met maar liefst een derde van het aantal pagina’s teruggebracht. Het komt er op neer dat er meer aan de kennis en kunde van de APK-keurmeester zelf wordt overgelaten. 

Banden
Er zijn veel keuringseisen versoepelt of zelfs komen te vervallen, maar er zijn ook een paar nieuwe inspectiepunten bij gekomen. Zo moet bijvoorbeeld de bandenspanning op orde zijn, omdat auto’s met de juiste bandenspanning veiliger zijn en zorgen voor minder verbruik. Dit laatste komt ten goede aan het milieu en levert een besparing op voor de consument. Ook moeten de bandenmaten op een as hetzelfde zijn en moet de band in de juiste draairichting gemonteerd zijn. Een noodwiel (thuiskomertje) is daarnaast niet meer toegestaan tijdens de keuring. 

Verlichting
Andere opmerkelijke verandering is dat de sterk vereenvoudigde controle van niet toegestane verlichting. In de huidige situatie moet deze voor de APK afgekoppeld zijn. Vanaf 1 mei wordt alleen gekeken of deze verlichting niet werkt. Als deze verlichting later toch wordt gebruikt, kan de politie hier een bekeuring voor uitschrijven. Auto’s met xenonverlichting die vanaf 31 december 2006 zijn toegelaten moeten voldoen aan bepaalde eisen waaronder een reinigingsinstallatie. Deze installatie moet er voor zorgen dat de koplampen niet bevuild raken. Xeonverlichting is feller dan conventionele verlichting en vervuiling leidt tot verblinding van tegenliggers.

Reparatieadviespunten APK
Nieuw is ook het fenomeen ‘Reparatieadviespunten’. Als bijvoorbeeld een van fabriekswege gemonteerde airbag of gordelspanner niet meer aanwezig is of het controlelampje van de airbag of gordelspanner niet werkt, leidt dit niet tot afkeuring van de auto maar wordt de autobezitter er wel op gewezen dat het voor de veiligheid raadzaam is om te repareren. Dit gebeurt via een aantekening op het APK-rapport. 

Blanco APK-rapport
Ook op het administratieve vlak gaat er het een en ander veranderen. Zo verdwijnt op afzienbare termijn het voorbedrukte APK-rapport. Het bewijs van goed- of afkeur mag dan gewoon op blanco papier afgedrukt worden. De wijzigingen zouden in de praktijk moeten leiden tot lastenverlichting voor de keuringsinstanties. Dat zou dus kunnen betekenen dat ook het keuringstarief omlaag kan. Dit is echter iets wat ieder bedrijf afzonderlijk kan regelen. De RDW heeft hier verder geen invloed op.

Kentekenbewijzen
Vanaf mei wordt op het kentekenbewijs een Europese codering  toegevoegd voor het type van de carrosserie. Hierdoor wordt onderscheid gemaakt tussen bijvoorbeeld sedans, ambulances en kampeerwagens. Terreinvoertuigen krijgen een specifieke aanduiding. De toevoeging geldt alleen voor nieuw af te geven kentekenbewijzen.

One Comment »

  • de decker jean-pierre schreef:

    Wat zijn de invoereisen van een auto van Belgie naar Portugal.

    Kunnen deze formaliteiten afgehandeld worden in het land van herkomst.

    Met vriendelijke groet, jp

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.